La mort de l’àvia de Reus, responsabilitat teva?

Pots mirar cap a una altra banda, com fa la majoria, per no pensar que potser podries fer quelcom més per evitar casos com aquest. També pots cercar mil i un arguments tot buscant un culpable davant la mort de l’àvia de Reus o davant les situacions de pobresa energètica que afecten a milers de llars. Però t’has parat mai a pensar en quina part de responsabilitat et pertoca a tu davant d’aquest problema? Tu també tens la teva part de responsabilitat…. Perdona, ja sé que et molesta, però assumeix la teva part i canvia-la.

Durant aquesta setmana he vist com es buscaven responsabilitats a l’ajuntament de Reus, a la Generalitat, al Govern central i com es demanaven explicacions a l’empresa subministradora. Sempre, sempre fem això. Mirar cap a les institucions, i cada institució cap a la institució superior… ningú assumeix cap responsabilitat. Sóc dels que sempre busca primer quina responsabilitat tinc jo en qualsevol cosa que passa. La busco, la trobo i miro de solucionar-la. Tu també fas això o tot el que passa sempre és culpa dels altres?

Ho tinc clar, crec que el que passa a la nostra societat, és responsabilitat en primer terme, nostra, dels ciutadans. En aquest cas concret i desprès d’anys sabent i coneixent com actuen aquestes companyies, la immensa majoria de la població continua abonada a aquests monstres insensibles al patiment dels més febles. Continuar abonats a aquestes companyies elèctriques és continuar col·laborant en l’enfortiment d’aquest oligopoli energètic que té  més poder que ajuntaments, Generalitat i, fins i tot, que molts països. Són els amos del món i els hi seguiu pagant el rebut cada mes. Els continueu fent grans i després us queixeu de que deixen sense llum a persones com l’àvia de Reus. Ja és hora de deixar de queixar-se i actuar. Ja és hora de deixar la mandra, la desgana, el passotisme i cridar ben fort el que més mal els hi fa; “CON MI DINERO NO!!!”.

Davant d’aquestes companyies només hi ha una manera ràpida per fer-les frenar en sec i que reconsiderin la seva cruel manera d’actuar.  L´únic que els hi fa por és la pèrdua d’abonats. Donar-te de baixa pot semblar-te un cop petit per a una elèctrica, però milers de petits cops els faran reaccionar. Alternatives en tens com la Cooperativa Som Energia on malgrat ser infinitament més petits que les grans elèctriques, tenim un reglament intern i un fons aportat voluntàriament pels socis per poder cobrir el subministrament elèctric d’aquelles persones que no poden fer front al pagament del seu consum. Mira, així som https://blog.somenergia.coop/som-energia/2016/03/som-energia-davant-la-pobresa-energetica/

Pots continuar queixant-te, buscant culpables i alhora seguir abonat a la crueltat dels que tenen el control del subministrament energètic o plantar-te i dir prou. La majoria de les coses que passen estan a les nostres mans canviar-les,  primer amb les nostres accions particulars i després amb la nostra acció política. Activa`t, ja toca.

Dani Ramírez